Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2008 15:16 - Предговор
Автор: lightongnosis Категория: Други   
Прочетен: 1254 Коментари: 0 Гласове:
0



  

Защо книга за Гносиса? Има ли нужда от такава във времето на Интернет, когато всяка желана информация ни бива поднесена на тепсия, без да помръднем от стола си? Трябва само да кликнем с мишката и текстовете на гностичните евангелия се появяват на екрана на монитора ни. Дали тази информация ни приближава до истинската същност на нещата? Какво ли искат да ни кажат всички тези забулени, тайнствени разкази?

 

Много пъти, при срещи с приятели, разговорът рано или късно придобива философски уклон. Често стигаме до темата за универсалното гностично учение. Многократно сме се опитвали да си обясним, доколкото сме в състояние, тези мистични текстове по един логичен и прост начин. Понякога, след подобни дебати, се появява разбиране и неизбежно възниква въпросът: „Защо всичко това не е казано по малко по-разбираем начин? Защо е цялата тази завоалираност?”

Не намирате ли, че сам по себе си това е един доста правдив въпрос? Знаем, че достоверните отговори могат да бъдат много. Един от тях е, че през вековете гностичните текстове са били силно осакатени. И днес съществуват сили, които имат интерес да държат човечеството в неведение и унищожават всяка творба, имаща освободителен характер. Ако не успяват директно, те променят текстовете така, че да се изгуби истинското послание. Ала фалшификаторът няма да знае как да промени един символичен, дълбоко завоалиран текст и да унищожи освободителния му аспект.

Друг възможен отговор е, че с гностичните или езотерични знания би могло да се злоупотреби поради егоцентрични цели, за придобиване на по-големи възможности и лична сила.

Най-добрият отговор може би е, че Гносисът не може да бъде обяснен чрез словото – той трябва да бъде изживян.

„А всичките тези свещени книги? ” - ще попитате вие.

Те са за Гносиса, но не са Гносиса. Защото Гносисът е сила и светлина, излъчвана от пълнотата (Плерома)!

Въпреки всички тези правдиви отговори, остава отправяният от мнозина въпрос: „Да, но защо всичко това не е казано по-просто? ” Затова тук сме се опитали да говорим на тази тема с „обикновени” думи. Дали сме успели, ще кажете вие.

Считаме, че в една книга за Гносиса трябва да получат отговор три основополагащи въпроса:

 

Какво е човекът?

Откъде идва той?

Накъде отива?

 

В тази книга ще се опитаме да дадем на тези въпроси отговори със съвременно звучене, макар че те, отговорите, лежат в богатото гностично минало, поради което вие непрекъснато ще се натъквате в този текст на цитати от гностичните писания.

 

И не забравяйте: Гносисът е Светлина, Сила и Живот!



Тагове:   предговор,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031